Chloë let voortaan wel op als ze een beeld van het internet gebruikt

Ik ben Chloë, zestien jaar. Later wil ik modeontwerpster worden.

Tijdens de zomervakantie was ik met mijn beste vriend, Pieter, plannen aan het maken voor ons eigen modebedrijfje. Met ons bedrijfje willen we later T-shirts verkopen met leuke afbeeldingen. Op het internet vonden we alvast enkele mooie tekeningen en foto’s om op de T-shirts te laten drukken.

Pieter en ik dachten dat we de T-shirts zonder problemen zouden mogen verkopen. Tot de moeder van Pieter, die advocate is, ons er attent op maakte dat we daarvoor niet zomaar andere personen hun creaties mogen gebruiken. Zelfs als je de afbeeldingen zelf bewerkt, kan het nog problemen veroorzaken. Vele afbeeldingen zijn immers (tijdelijk) beschermd door intellectuele eigendomsrechten, zoals dat dan heet. Dat geldt trouwens niet enkel voor tekeningen en foto’s maar ook voor merken, liedjes, uitvindingen, enz.

Ik heb mijn plan om later kleding te ontwerpen zeker nog niet opgeborgen. Dankzij de moeder van Pieter weet ik nu dat ik niet zomaar eender wat mag kopiëren. Het zal trouwens ook belangrijk zijn om mijn eigen ontworpen kledingstukken goed te beschermen. Blijkbaar is niet alles automatisch beschermd; soms moet je daar een registratie (inschrijving) voor doen. Als het zover is, ga ik zeker niet twijfelen om een advocaat te raadplegen!

Wat zijn intellectuele eigendomsrechten?

Intellectuele eigendom is de verzamelnaam voor rechten op intellectuele creaties. Een creatie kan door meerdere intellectuele eigendomsrechten tegelijkertijd worden beschermd. De bekendste intellectuele eigendomsrechten zijn het merkenrecht (teken ter onderscheiding van producten of diensten), het auteursrecht (voor bijvoorbeeld teksten, muziek, foto’s of vormgeving) en het octrooirecht (voor technische uitvindingen).

Voor elk van die rechten gelden specifieke regels. Sommige intellectuele eigendomsrechten moet je registreren (inschrijven), terwijl andere intellectuele eigendomsrechten automatisch ontstaan vanaf het moment dat je iets hebt gecreëerd of op de markt brengt. Een intellectueel eigendomsrecht geeft aan de houder een tijdelijk recht voor een bepaald territorium. De beschermingstermijn is afhankelijk van het type intellectueel eigendomsrecht. Na het aflopen van de beschermings­periode kan het werk vrij gebruikt worden. 

Meer weten?

http://advocaat.be/thema-s/ondernemen/intellectuele-eigendom